Klik hier als dit bericht niet goed wordt weergegeven.


 
juli 2019

contact.hso_informeleaanhef,

In deze nieuwsbrief tref je actuele informatie, tips en ervaringen die je kunnen ondersteunen en inspireren bij het werken aan gezonde leefstijl in de kinderopvang. Veel leesplezier!

 

Nog een paar subsidies beschikbaar!
Een lekkere boterhamspread maken, groenten uit je eigen moestuin, een bezoek aan de boerderij. Wil jij samen met de kinderen binnen de kinderopvang aan de slag met het onderwerp gezonde en duurzame voeding?

Er zijn nog een paar subsidies beschikbaar ter waarde van maximaal 500 euro voor een voeding gerelateerde activiteit met de kinderen. Zo kun je activiteiten organiseren die passen bij jouw integrale manier van werken aan het thema voeding binnen Gezonde Kinderopvang. Denk aan spullen voor een moestuin, hulp bij een kookles of vervoer naar een (kinder)boerderij. Elke coach kan een keer meedoen gedurende de looptijd van de subsidieregeling. 
 
Benieuwd wat jij allemaal kunt doen? Ga naar
www.eengezondestart.nl/subsidie en vraag de subsidie aan!
 

Drukbezochte inspiratiebijeenkomst 'Elk kind verdient een gezonde start!'
Op woensdagavond 3 juli bezochten ruim 50 kinderopvangprofessionals de bijeenkomst ‘Elk kind verdient een gezonde start!’. Deze inspirerende bijeenkomst vond plaats op een toepasselijke locatie: de St. Jozefbasisschool, een Gezonde School in ’t Zand. De deelnemers gingen aan de slag tijdens vijf workshops over onder meer de Aanpak Gezonde Kinderopvang en vergroening in de kinderopvang. Ook werden frisse ideeën uitgewisseld over bewegen, gezonde voeding, natuur, ouderbetrokkenheid en het aanpassen van beleid. “Het is echt goed om samen op te trekken met kinderopvang, JOGG, sportservice en school. Samen maken we het verschil!”, aldus een van de deelnemers. 

De inspiratiebijeenkomst werd georganiseerd door de JOGG-regisseurs van Team Sportservice in de gemeente Schagen en Den Helder en Marja Schmitz. Marja is een van de ambassadeurs Gezonde Kinderopvang.

 

Geslaagde masterclasses 'Van Weerstand naar Motivatie'
Hoe om te gaan met weerstand op de werkvloer en/of binnen je organisatie? Dat leerden 30 coaches Gezonde Kinderopvang tijdens de twee masterclasses ‘Van Weerstand naar Motivatie’. In juni kwamen de coaches in Amersfoort bijeen. Ze leerden verschillende vormen van weerstand herkennen, kregen inzicht in het nut van weerstand en leerden je hoe je argumenten en bezwaren van pm’ers en management kunt ombuigen. Ook werd uitgebreid geoefend met gesprekstechnieken om weerstand om te buigen naar motivatie. Na afloop ontvingen de deelnemers een certificaat Motiverende Gespreksvoering van het Huis voor Beweging. 

Meer informatie over draagvlak creëren? Lees meer op
Gezondekinderopvang.nl of bekijk de PowerPointpresentatie ‘Waarom? Daarom!’ in de toolkit Gezonde Kinderopvang.

 

Resultaten peiling 'Hoe denken ouders over sport en bewegen?'
Benieuwd naar wat er ‘leeft en speelt’ bij ouders wat betreft het stimuleren van hun kinderen tot sporten en bewegen? Stichting Opvoeden.nl heeft hier, in samenwerking met Kenniscentrum Sport, onderzoek naar gedaan. Er zijn een aantal opvallende resultaten naar voren gekomen, onder andere dat minder dan de helft van de ouders zich maar bezig houdt met het belang van sport voor de ontwikkeling van hun kind. Lees hier de
resultaten

 

Regionale overzichten Voedseleducatie
Wil jij als kinderopvang professional aan de slag met voedseleducatie in Noord-Holland? Denk aan moestuinieren op locatie, kooklessen, een gastles over gezonde voeding of een boerderijbezoek. Al het aanbod is gebundeld op Jonglereneten.nl. Het aanbod is verdeeld in vijf hoofdthema’s: smaak, gezondheid, voedselproductie, consumentenvaardigheden en voedselbereiding. Per thema wordt aangegeven welke activiteiten in de regio worden aangeboden. Bekijk per regio de menukaart Voedseleducatie.

 

Beweegspellen over eten voor de bso
Wil je deze zomervakantie sportief aan de slag met het thema voeding? Doe dan inspiratie op met deze zeven actieve beweegspellen over eten, zoals ‘Gaan met die banaan´ en ´Tuinboon Tikkie'. Per spel staat de leeftijd erbij, van 5+ tot 10+ jaar. Zo kom je de zomervakantie wel door.

Meer informatie over het thema voeding van Gezonde Kinderopvang voor kinderen van de bso vind je hier.

 

Mindmap: Alles over bewegen voor de allerkleinsten 
Tijdens het event ‘Beweeg het door’ van Kenniscentrum Sport hebben onder andere pedagogisch medewerkers, managers en pedagogisch coaches van de kinderopvang in kaart gebracht wat er komt kijken bij bewegen voor de allerkleinsten. Benieuwd naar de opbrengsten? Deze vind je in de mindmap. Informatie over het gehele event vind je
hier

Kijk ook eens op Gezondekinderopvang.nl voor inspiratie, concrete activiteiten en praktische materialen om aan de slag te gaan met het thema bewegen in jullie dagopvang of bso
 

Filmpje: Werken aan Gezonde Kinderopvang 
Kinderopvangorganisaties met een opgeleide coach hebben een belangrijke eerste stap gezet. De coach schoolt vervolgens de eigen collega’s in de scholing Een Gezonde Start. Waarom deze tweede stap zo belangrijk is? Dat zie je in het korte
filmpje Werken aan Gezonde Kinderopvang. 

 
Nieuw: Ska Kookvideo's!
Ska Kinderopvang lanceerde onlangs Ska Kookvideo's. Miranda Bron, werkzaam bij Ska en ambassadeur en coach Gezonde Kinderopvang, kookt samen met mini-chefs van de kinderopvang de gezondste gerechten. Benieuwd? Bekijk de eerste kookvideo.

Meer informatie over het thema voeding van Gezonde Kinderopvang voor de dagopvang en bso vind je
hier.
 
Tip vanuit de kinderopvang
Water drinken is voor iedereen goed en dus ook voor de kinderen. Maar niet elk kind is er altijd voor in. We bieden water vaak koud aan in de kinderopvang. Uit de praktijk kwam de tip dat kinderen die koud water niet willen, lauw water vaak zonder problemen drinken. Heb jij dit al geprobeerd in jouw kinderopvang?
Heb jij ook een leuke tip? Geef het ons dan door via
info@scholingeengezondestart.nl en maak kans op een prachtig BRES-Spelenboek met 280 sportieve en recreatieve spelen.