LRM-Jaarvergadering-20210621-web -105

Nieuw voor Limburg: lenen om doorbraak te forceren

LRM, Vlaio en UHasselt lanceren de Doorbraaklening. Dat is een combinatie van begeleiding, onderzoek en financiering voor Limburgse bedrijven. Limburgse ondernemers die met hun bedrijf een ambitieuze doorbraak voor ogen hebben, kunnen van deze achtergestelde lening gebruik maken. De beschikbare som varieert van 50.000 euro tot 250.000 euro en heeft een looptijd van 7 jaar.

De focus bij de beoordeling van de projecten, ligt op digitale en duurzame transformatie en internationalisatie. “Wat LRM, Vlaio en de Universiteit Hasselt nu voorstellen, ligt helemaal in lijn met de ambities van de Vlaamse regering", zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. "Ook wij zetten in op digitalisering, duurzaamheid en internationale verankering van onze Vlaamse ondernemers."

"Met de nieuwe doorbraaklening geeft LRM de Limburgse bedrijven en ondernemers een belangrijke nieuwe hefboom om zich klaar te stomen voor de toekomst", aldus nog Crevits. "Het is een unieke combinatie van begeleiding, onderzoek en financiering in één formule voor ondernemingen die binnen de aangegeven domeinen een nieuwe stap willen zetten."

Concreet kan een ondernemer in deze formule een achtergestelde lening aangaan die 'in principe' varieert tussen 50.000 en 250.000 euro. De looptijd bedraagt 7 jaar. Gedurende die periode krijgt de ondernemer ook advies, dat Vlaio en de Universiteit Hasselt op maat uitwerken. Er lopen ook gesprekken met PMV om deze lening voor heel Vlaanderen uit te rollen.

Tom Vanham, algemeen directeur van LRM is opgetogen: “Met een unieke cocktail van begeleiding, onderzoek en financiering, willen we de drempel verlagen om investeringsprojecten, die concreet vorm hebben gekregen na een traject van begeleiding of onderzoek, daadwerkelijk te valoriseren binnen het bedrijf. Vernieuwend aan dit financieringsproduct is dat bedrijven een mix wordt aangeboden van ondersteuning vanuit de overheid en groeifinanciering. Door het gecombineerd en strategisch inzetten van subsidies en risicokapitaal of leningen, kan zorgen voor een extra financiële hefboom voor transformatieprojecten rond internationalisatie, digitalisering en verduurzaming. Het samen in kaart brengen van de mogelijkheden van het Vlaio instrumentarium en financiering maakt het voor de ondernemers makkelijker om de financieringsmix te maken.”