Please click here to open the online version of the newsletter.
Binnenvaart Bulleting Header
Edition 13, 2020
 

Het rivercruise seizoen is weer van start gegaan. Ook dit jaar zijn we er in geslaagd om voor bijna alle schepen een plek te vinden in de drukte van het hoogseizoen.

In dit bulletin de volgende onderwerpen:
 
 • Hoe houden we iedereen blij, Riviercruise strategie 2020 - 2024 van Port of Amsterdam
 • Toeristenbelasting, do's and don'ts
 • Spelregels voor kapitein en bemanning
 • De stand van zaken m.b.t. de walstroom voorzieningen
 • Host Riviercruise
 • Neem de boot in plaats van de bus
 • Obstructions in Zaanstad
 
Newsletter

How do we keep everyone happy

De afgelopen jaren is Amsterdam, met zo’n 2.200 aanlopen per jaar, uitgegroeid tot de grootste riviercruise haven van Europa . Het aantal reserveringen stijgt elk jaar opnieuw, terwijl het aantal ligplaatsen onder druk staat en de komende jaren  zal afnemen. Afgelopen seizoen werd de limiet bereikt. Het was zo druk op de ligplaatsen, dat alle betrokkenen hebben moeten inleveren op kwaliteit. Dit gold niet alleen voor omwonenden, maar ook voor de gasten, de toeleveranciers, de kapiteins én de bemanning.

Om te voorkomen dat de situatie verergert, zijn we samen met de rederijen in de zomer van 2019 gestart naar het  zoeken van  oplossingen om de piekdrukte te verlagen en bezoeken meer te spreiden over het jaar. Dit heeft geresulteerd in de Riviercruise Strategie 2020-2024 met als titel “How do we keep everyone happy”.
Deze strategie werd op 22 november in Amsterdam aan rederijen, touroperators en agenten gepresenteerd en zal de komende jaren verder worden ingevoerd. 

Meer over de strategie op de
website
 

Toeristenbelasting - Do's and don'ts

The tourist tax process has not been changed. You can consult our website for the procedures to be followed. 

To avoid fines it is important that you read the tips below:
 • Appoint an employee (at the office) who can fill in the tourist tax declarations.
 • For each call a tourist tax declaration is required!
 • Always fill in the Sailing Report, type a zero, in case no passengers were on board.
 • Empty forms will be seen as “no declaration” and will be fined. 
 • Although you can fill in the number of passengers on forehand, confirmation is needed to make the declaration final.
 • Once the declaration has been confirmed it cannot be changed anymore
 

Rules of behavior for captains and crew

De ligplaats locaties in Amsterdam liggen aan een drukke waterweg én in de omgeving van woningen. Om het veilig te houden en ervoor te zorgen dat ook omwonenden blij blijven is het van belang dat kapiteins en bemanning zich aan een aantal spelregels te houden. Een aantal lichten we hieronder toe: 

Aankomst en vertrek melden – Let op: niet melden wordt geregistreerd én vanaf 2021 beboet!
Om ongelukken te voorkomen is het voor alle schepen verplicht om aankomst en vertrek via het marifoonkanaal te melden bij de havenautoriteit. Het afgelopen seizoen is het echter wederom  veelvuldig voorgekomen dat schepen zich niet hebben gemeld. Wij registreren alle niet-meldingen en zullen deze delen met de rederijen. Daarnaast willen we u, namens de Verkeersleiding, er met klem op wijzen dat wachten op het IJ tot de ligplaats vrij komt, voor gevaarlijke situaties zorgt. Daarom het vriendelijke verzoek om uw kapiteins echt goed te instrueren. 

De overige spelregels vindt u op onze
website
 

Stand van zaken met betrekking tot walstroom

De stad Amsterdam heeft een groene ambitie, waarbij alle vervoer binnen de ring A10 in 2025 emissievrij moet zijn. Daarom willen wij als Port of Amsterdam graag dat alle riviercruise schepen in de stad vanaf 2022 verplicht aan de walstroom liggen.
We zijn het afgelopen jaar gestart met een project om de walstroomvoorzieningen op alle ligplaats locaties uit te breiden en te upgraden , zodat we ook daadwerkelijk vanaf 2022 voor alle ligplaatsen een generatorverbod kunnen opleggen.

Walstroom werkzaamheden en activiteiten komend seizoen:

 
 • Pilot Mobiele batterij op de Ruijterkade West
  Omdat de uitbreiding van de walstroom op de Ruijterkade West niet op korte termijn kan worden gerealiseerd, is sinds 2 maart op deze locatie een batterij geplaatst, die de piekbelasting in de stroomvoorziening moet gaan opvangen. We hopen dat deze pilot gaat slagen, zodat we wellicht op andere plekken dit ook kunnen gaan toepassen, totdat de definitieve oplossingen er zijn. Meer informatie
  hier
   
 • Aanpassing walstroomvoorziening Westerdoksdijk (8 t/m 26 juni 2020)
  In juni zal op de Westerdoksdijk de walstroomvoorziening worden uitgebreid naar 4 keer 400A. Bovendien zal de kast worden verplaatst, zodat twee schepen ook eenvoudig kunnen aansluiten. Na afronding van deze werkzaamheden zal dan op de Westerdoksdijk het generatorverbod kunnen ingaan.

   
 • Assistentie bij aansluiten walstroom
  Vanaf 1 april zullen hosts worden ingezet, die de kapitein en bemanning gaan assisteren bij het aansluiten van de walstroom.
 

Neem de boot in plaats van de bus

De parkeerplaatsen rondom de riviercruise ligplaatsen zijn schaars. Zeker in de ochtendspits wordt het steeds lastiger om met meerdere bussen tegelijk te vertrekken. Om hiervoor een oplossing te bieden is vorig jaar op de Ruijterkade West een pilot gestart, waarbij DMC’s en rederijen via Easydock een rondvaartboot konden boeken in plaats van een bus.Deze pilot was zeer succesvol en er zijn maar liefst 425 bussen uitgespaard in de periode april – september.Vanaf 1 april is de ligplaats IJRW1 dan ook alléén nog te boeken voor rondvaartboten die riviercruise passagiers ophalen. De steiger kan alleen worden geboekt via het ligplaatsreserveringssysteem Easydock.
 

Obstructions in Zaanstad

 • Wilhelminasluis closed from 06-01-2020 until 31-05-2020: Zaanse Schans and Julianabrug will not be available
 • Bodecentrum and De Burcht closed from 30-03-2020 until 07-06-2020. 
 • Prins Hendrikkade I closed from 09-12-2019 until 17-01-2020

Opening times of the Den Uijl bridge (max height 7.10 m):

1 April - 31 October
Monday - Friday               06.00 - 22.00
Saturday                           07.00 - 20.00
Sunday and holidays        09.00 - 19.00

1 November - 31 March
Monday - Friday               06.00 - 22.00
Saturday                           07.00 - 17.00
Sunday and holidays        09.00 - 12.00 (excl. Cristmas (25+26/12) and New Year's Day. 

 
 

For more information please contact Monic van der Heyden, Commercial Manager Cruise  at Port of Amsterdam:

Email: monic.van.der.heyden@portofamsterdam.com
Phone: 00316 51240931

Port of Amsterdam is engaged in the development, operation and management of the Amsterdam port region, as well as promoting sustainable economic development throughout the Amsterdam Metropolitan Area. The Amsterdam port region covers the ports of Amsterdam, Beverwijk, Zaandam and Velsen/IJmuiden.